Je kijkt al een tijdje uit naar de dag waarop je gaat verhuizen. Al wekenlang ben je in de weer met het inpakken van je spullen. Gelukkig zit dat vervelende taakje er bijna op. Daarna is alles een fluitje van een cent.
Toch klopt dat niet helemaal. Niet alleen het inpakken vergt heel wat tijd en energie. Ook aan de verhuis zelf schenk je best de nodige aandacht. Daarom geven we je 9 gouden tips voor het efficiënt en nauwkeurig inladen van je verhuiswagen.
Goed begonnen is half gewonnen
Bereid je goed voor op de grote verhuisdag. Moet je die dag zelf nog allerlei zaken regelen? Dan loopt het al snel in het honderd. Het resultaat? Je krijgt te kampen met een hoop extra stress die je op dat moment kan missen als kiespijn. Heb je alles haarfijn uitgestippeld en de nodige regelingen getroffen? Dan loopt je verhuizing op wieltjes.
1. Bepaal de grootte van je verhuiswagen
Denk goed na over de omvang van je verhuiswagen. Moet je maar een handjevol spullen verhuizen? Dan voldoet een kleine bestelwagen. Da’s ook goedkoper dan een grote vrachtwagen.
Maar heb je een heel huishouden mee te sleuren? Kies dan voor een grote verhuiswagen. Met een klein bestelbusje moet je te veel over en weer rijden. Hierdoor verspil je een hoop tijd en brandstof. En je geeft uiteindelijk evenveel geld uit als wanneer je meteen een grote verhuiswagen kiest.
Kies je verhuiswagen dus wijselijk.
2. Pak je spullen doordacht in
Heb je de geschikte verhuiswagen gevonden? Perfect! Dan heb je de eerste uitdaging alvast overwonnen. Dan is het tijd voor uitdaging nummer 2: ervoor zorgen dat je spullen heelhuids op je nieuwe bestemming geraken. Als je onderstaande vuistregels hanteert tijdens het inpakken heb je het meeste kans op succes:
- Draai breekbare spullen in noppenfolie of handdoeken
- Maak je verhuisdozen niet te zwaar om te dragen
- Pak je spullen per ruimte apart in
- Label je dozen
- Wikkel spiegels, schilderijen en lampen in lakens of verhuisdekens
Wil je graag weten hoe je je hebben en houden veilig in je nieuwe stulpje krijgt? Zo pak je je spullen slim en efficiënt in voor je verhuis.
3. Haal meubels uit elkaar
Haal je meubels zo veel mogelijk uit elkaar. Denk bijvoorbeeld aan tafelpoten, de lattenbodems van de bedden, en kastdeuren… Door alles zo compact mogelijk te maken bespaar je veel ruimte in de verhuiswagen.. Bewaar schroefjes per meubelstuk apart in een zakje met een label. Of plak het zakje vast aan het meubelstuk waar het bij hoort.
Lees onze tips voor het (de)monteren van je meubels.
4. Zet materiaal en hulpmiddelen klaar
Je wilt natuurlijk dat je verhuis vlot en probleemloos verloopt. Zet daarom alles wat je nodig hebt klaar voordat je je verhuiswagen begint in te laden. Denk onder andere aan de volgende hulpmiddelen:
- Een steekkarretje of verhuishondje om zware meubels en apparaten te verplaatsen
- Touw of spanriemen om alles vast te binden in de verhuiswagen
- Noppenfolie of lakens om breekbare spullen extra te beschermen
- Tape om verhuisdozen dicht te plakken
- Werkhandschoenen en comfortabele werkkledij
Ligt alles klaar? Dan kan je je focussen op het echte werk, en hoef je niet constant van hot naar her te lopen om dingen te zoeken (die je misschien in één gedachte al hebt ingepakt).
5. Schakel genoeg verhuishulp in, maar ook niet té veel
Vele handen maken licht werk. Dat is een aloud spreekwoord dat je bij een verhuis enkel kunt beamen. Trommel vrienden en familie op om je te helpen. Stel één persoon aan als verantwoordelijke voor het inladen van de verhuiswagen. Die houdt in de gaten of alles in de juiste volgorde wordt geplaatst en gestapeld.
Maar vraag ook niet té veel volk om hulp. Want dan loop je elkaar alleen maar in de weg. En dat schiet ook niet op. Denk in de eerste plaats aan je veiligheid en die van je mede-verhuizers.
Kan je wel een paar extra handen gebruiken voor je verhuis? Schakel een team professionele verhuizers in.
Je verhuiswagen inladen volgens de gulden regels
Iedereen verhuist op z’n eigen manier. Daar is niets mis mee. Toch zijn er een paar vuistregels om je verhuiswagen op een vlotte en efficiënte manier in te laden. Verdeel je verhuiswagen in verschillende zones om te voorkomen dat je spullen onderweg schuiven of vallen.
6. Lange voorwerpen aan de zijkant
Gebruik de zijkanten van de laadruimte om spiegels, planken en andere lange voorwerpen aan vast te maken. Zo maak je optimaal gebruik van de beschikbare plaats in de verhuiswagen.
7. Grote huishoudapparaten vooraan
Voorin de verhuiswagen (net achter de cabine) plaats je zware huishoudelijke apparaten zoals je wasmachine, droogkast en koelkast. Zet ze zo dicht mogelijk tegen de wand en bind ze vast met koord of spanriemen.
Staan deze apparaten stevig vast? Stapel er dan lichte verhuisdozen op. Tot aan de nok. Vul de ruimte tussen de huishoudapparaten op met matrassen of kussens van je zetel. Gebruik de beschikbare ruimte zo goed mogelijk.
8. Zware meubels in het midden
Nu zijn je zware en grote meubels aan de beurt. Denk maar aan boekenrekken, kledingkasten, zetels en bedden. Probeer deze spullen zo veel mogelijk in het midden van de laadruimte te plaatsen voor een gelijke verdeling van het gewicht. Anders gaat de verhuiswagen naar één kant overhellen.
Spaar ruimte door je meubels verticaal in je verhuiswagen te laden. Bind ze goed vast met touw of spanriemen. Vul de lege plekken tussen je meubels op met kussens, kleinere meubels en verhuisdozen.
9. Verhuisdozen en onstapelbare spullen achteraan
Helemaal achterin de verhuiswagen plaats je de verhuisdozen die je nog niet hebt ingeladen. Zet de zwaarste onderaan en stapel de lichtere dozen erop.
Heb je nog ruimte over? Gebruik die dan voor de spullen die je niet kunt stapelen. We hebben het bijvoorbeeld over fietsen, de grasmaaier en fitnessapparaten.
Extra tip: laad niet zomaar alles in je verhuiswagen
Televisies, muziekinstallaties, computers en andere elektronische apparaten zijn nogal gevoelig voor schokken. Pak je elektronica zorgvuldig in en verhuis ze op een veilige manier. Best in je auto en niet in de verhuiswagen.
Ook spullen die je tijdens de eerste dagen en nachten nodig hebt, hou je beter apart. Het is slim en handig om een set kleren, toiletgerief en wat servies en bestek apart te houden. En niet te vergeten: het koffiezetapparaat voor een welverdiend kopje koffie tussen het verhuizen door.
Ben je veilig met al je spullen gearriveerd aan je nieuwe stekje? Dan kan het uitpakken beginnen. En neem het uitpakken ook slim aan.
Voilà. Nu verhuis je vlot en zorgeloos je spullen naar je nieuwe stekje. Ben je nog op zoek naar de ideale verhuiswagen? Of kan je wel wat verhuisdozen gebruiken? Laat het ons weten.