Verhuizen kan leuk zijn. Een gezellige dag met familie of vrienden. Maar ‘t is snel gedaan met de pret als er ongelukken gebeuren of brokken gemaakt worden. Dus geven onze verhuisprofessionals je graag enkele tips om veilig te verhuizen. Veilig voor jezelf, en veilig voor je spullen.
- Stel een verhuischecklist op
- Check je verzekering
- Pak je spullen stevig in
- Draag veilige, comfortabele kledij
- Maak een draaiboek
- Haast je niet
- Spaar je rug
- Hou een gangpad vrij
- Gebruik een verhuislift
- Kies de juiste verhuiswagen
- Vraag een helpende hand
- Schakel professionele verhuizers in
Hieronder lichten we elke tip afzonderlijk toe.
Bereid je verhuis tijdig voor
Goed begonnen is half gewonnen. Begin daarom tijdig met de voorbereiding van je verhuis.
1. Stel een verhuischecklist op
Maak een (uitgebreide) checklist met alles waar je aan moet denken voordat je aan je verhuis begint. Enkele – maar zeker niet alle – aandachtspuntjes zijn:
- Wie vraag ik om hulp? Vrienden, familie, …
- Betrek ik m’n kinderen bij de verhuis of moet ik opvang regelen?
- Heb ik alle verhuismateriaal? Steekwagen, folie, dozen, …
- Heb ik de juiste vervoermiddelen voor mijn verhuis?
- Welke spullen moeten er eigenlijk allemaal mee?
- Heb ik (tijdelijke of langdurige) opslagruimte nodig?
- Waar kan ik mijn verhuiswagen of auto parkeren aan de nieuwe locatie?
- Heb ik een verhuislift nodig?
- Wie moet ik verwittigen voor mijn verhuis?
- Zelf verhuizen of met een verhuisfirma?
Hou deze checklist bij in een overzichtelijke folder en zorg ervoor dat je hem altijd en overal terugvindt. Zorg trouwens zowel voor een papieren als digitale versie!
Onze verhuischecklist helpt je alvast op weg.
2. Vermijd gedoe - check je verzekering
Voorkomen is beter dan genezen. Check of je inboedel, jij zelf én je verhuishulp verzekerd zijn tegen verhuisschade en -ongelukken. Je wilt namelijk niet achteraf voor onaangename verrassingen komen te staan en voor alle kosten opdraaien.
Vraag dus na bij je verzekeraar of je gedekt bent voor verhuizingen. Is dat niet het geval? Dan doe je er goed aan een extra verzekering af te sluiten.
Verhuis je met een verhuisfirma? Dan ben je meestal automatisch verzekerd. Maar dubbelchecken kan nooit kwaad.
3. Pak je spullen stevig en systematisch in
Schaf jezelf stevige verhuisdozen aan waar je je spullen veilig in kunt verpakken. Zeker breekbare spullen pak je best veilig in. Zorg ervoor dat je spullen niet gaan schudden en beschadigd raken, of uit de doos vallen. Want dat kan tot ongelukken leiden.
Maak de dozen niet te zwaar. Je rug moet nog langer mee dan de dag van je verhuis. En ten slotte: pak je spullen systematisch in. Keuken bij keuken, badkamer bij badkamer … Dan kan je de dozen meteen in de juiste ruimte zetten tijdens de verhuis en moet je niet nóg eens tillen.
Lees ook onze tips voor het slim en efficiënt inpakken voor je verhuis.
Verhuisdag - hou het veilig
De grote dag van de verhuizing breekt aan. Tijd om jezelf mentaal voor te bereiden. Zorg ervoor dat je voldoende nachtrust hebt gehad voordat je eraan begint. Niet alleen voor fysieke fitheid, maar ook zodat je de hele dag alert blijft.
4. Draag veilige, comfortabele kleding
Hou je ervan om je mooi uit te dossen als je erop uit trekt? Vergeet dat maar op je verhuisdag. Je gaat je wellicht enkele keren stoten en vuil maken. Draag dus comfortabele, oude kledij waarin je je vrij kunt bewegen.
Let erop dat je je veters goed strikt en dat er geen franjes aan je kleren los hangen. Die kunnen namelijk ergens tussen komen en je doen struikelen of vallen.
5. Maak een draaiboek
Ja, net zoals bij een filmopname is een draaiboek handig voor de rolverdeling van je verhuis. Wie verhuist de keukenspullen? Wie de badkamerspullen? Wie zorgt er voor orde en netheid? …
Zo loopt niemand elkaar in de weg en weet iedereen precies wat ie moet doen.
6. Haast en spoed is zelden goed
We weten dat je je verhuis achter de rug wilt hebben en zo snel mogelijk in je nieuwe stulpje neervleien. Maar ga niet té haastig te werk. Want dan loop je het risico op struikelen, stoten, deuken en krassen in je spullen en meubels, blauwe plekken en vergeetachtigheid.
7. Spaar je rug
Hoe jong en fit je ook bent: ontzie je rug. Til vanuit je knieën en hef niet meer dan je kunt dragen. Vandaar ook onze tip om je dozen niet te zwaar in te pakken…
8. Hou een gangpad vrij
Maak het jezelf en je verhuisploeg zo gemakkelijk mogelijk. Hou steeds een gangpad vrij waarlangs je je meubels en dozen kunt dragen. Alweer een manier om struikelen en ongelukjes te vermijden.
9. Gebruik een verhuislift en hulpmaterialen
Moet je zware meubels en dozen, of je wasmachine verhuizen? Gebruik dan een steekkarretje of verhuishondje? Je lichaam gaat je er dankbaar voor zijn. Heb je geen lift om naar hogere verdiepingen te verhuizen? Dan is een verhuislift of verhuisladder dé oplossing.
Huur verhuislift10. Kies de juiste verhuiswagen
Verhuis je inboedel veilig met de juiste verhuiswagen. Maak alles stevig vast en plaats je dozen en meubels op zo’n manier dat ze niet kunnen schuiven. Een verhuiswagen met laadklep is handig én het veiligst voor jezelf en je spullen. Ben je op zoek naar een degelijke verhuiswagen?
Huur een verhuiswagen11. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd?
Niet altijd.
Is er genoeg ruimte om een grote verhuisploeg aan de slag te houden, terwijl ze vrij kunnen bewegen en verhuizen? Dan is alle hulp welkom.
Maar lopen je helpers elkaar alleen maar in de weg? Hou het dan bij een beperkte groep vrienden of familie die het draaiboek nauwgezet opvolgen.
12. Schakel professionele verhuizers in
Heb je de middelen of de gegadigden niet om een vlotte en veilige verhuis te plannen? Dan kan je nog altijd beroep doen op een professionele verhuisfirma. Deze verhuizers zijn opgeleid om je meubels en spullen zonder horten en stoten naar je nieuwe woning te verschepen. En zoals we al hierboven vermeldden, is je inboedel automatisch verzekerd tegen schade.
Hulp nodig bij je verhuis? Neem dan contact met ons op of vraag een gratis offerte aan.
PS: Heb je heimwee naar je oude omgeving na je verhuizing? Met deze 13 tips ga je daar vlot mee om.